Liście Moringi są znane z wysokiej zawartości białka i fitochemii. Uważa się, że są zamiennikiem białka zwierzęcego i są stosowane w tradycyjnej medycynie od tysiącleci.
Zarówno azjatyckie, jak i afrykańskie formy medycyny wykorzystują je do radzenia sobie z anemią, astmą, zapaleniem stawów, otyłością, zaburzeniami seksualnymi, a nawet zaburzeniami czynności wątroby. Moringa jest również znana jako drzewo chrzanowe. Moringa oleifera jest drzewem tropikalnym i jest uprawiane i spożywane w niektórych częściach Azji i Afryki. Co ciekawe, roślina ta jest dalekim krewnym brokułów, kapusty i jarmużu. Ma również podobny profil żywieniowy. Liście rośliny moringi mają wysoką wartość leczniczą. Liście Moringi są doskonałym źródłem białka. Zawierają również wszystkie niezbędne aminokwasy. Te liście są szczególnie bogate w potas, wapń, fosfor, żelazo, witaminy A, D, C i beta-karoten. Drzewo Moringa jest również nazywane „cudownym drzewem” i „zbawcą ubogich”, ponieważ jest używane w leczeniu niedożywienia i różnych innych zaburzeń. Liście Moringi pomagają radzić sobie z chorobami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą i chorobami zapalnymi. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy liście moringi mogą zapobiegać peroksydacji lipidów i zaburzeniom czynności wątroby. Zwiększają także zawartość hemoglobiny i wydajność trawienia.
Liście moringi zawierają bardzo dużo żelaza i wykazują pozytywny wpływ na parametry krwi. Obejmują one liczbę płytek krwi, poziomy hemoglobiny, objętość czerwonych krwinek, niedokrwistość. Optymalny poziom żelaza i hemoglobiny zapobiega powikłaniom podczas ciąży i porodu, w tym niskiej masie urodzeniowej. Ponadto wchłanianie żelaza jest zależne od witaminy A, w związku z tym nie spotkasz się z szybkim wyczerpaniem rezerw żelaza w ciele. Ponadto liście moringa zwiększają również poziom dobrego cholesterolu (HDL) i równoważą profil lipidowy. Moringa ma wysoki poziom białka ze wszystkimi niezbędnymi aminokwasami, dlatego może uzupełniać białko zwierzęce w diecie. Włączenie tych liści do diety jest dobrym pomysłem, ponieważ dieta bogata w aminokwasy zwiększa twoją odporność.